Trends in verzamelingen

Trends in verzamelingen

De leukste en meest lucratieve verzamelobjecten

De leukste en meest lucratieve verzamelobjecten

Verzamelen is voor velen een leuke hobby, waarbij het uitbreiden van de verzameling een echte sport kan zijn. Een momenteel opvallende trend is het verzamelen van kostbare objecten, waarbij de totale waarde van een verzameling flink kan oplopen. In dit artikel lichten wij vier lucratieve en opvallende verzameltrends uit. 

Verzamelingen

Het opbouwen en uitbreiden van een verzameling heeft in veel gevallen een hobbymatig karakter, maar kan voor anderen een serieuze belegging worden. Investeren in kostbaarheden biedt daarbij meerdere voordelen. 

  • Het verzamelen van kostbaarheden is een fijne hobby.
  • Soms is er ook sprake van een sociaal karakter, zoals deelname aan beurzen en evenementen.
  • Uw investering kan (aanzienlijk) meer waard worden.

Wie succesvol wil beleggen, maar weinig affiniteit heeft met de aandelenmarkt kan in het verzamelen van kostbaarheden vaak een uitstekend alternatief vinden. 

 

Welke kostbaarheden zijn interessant om te verzamelen?

Exclusieve whisky’s en wijnen 

Hier kunt u denken aan zeldzame whisky’s, champagne en wijn. Recent werd er nog een fles whisky van het Schotse merk Macallan geveild voor circa €1,3 miljoen. Steeds vaker worden zeldzame flessen whisky, maar ook champagne of wijnen voor dergelijke prijzen geveild. Geen wonder dat het verzamelen van dergelijke luxe goederen in korte tijd populair is geworden. 

Mode accessoires: tassen, horloges

Een lucratieve investering, waarmee u eveneens uw outfit kunt complimenteren. Horloges van met name Rolex, maar ook andere exclusieve merken zijn al jarenlang geliefde verzamelobjecten. Gelimiteerde uitgaven of door beroemdheden gegrafeerde horloges, kunnen in korte tijd veel waard worden.  

Ook andere mode items, zoals designertassen en schoenen vormen een interessante belegging. Tassen van de bekende Franse en Italiaanse modehuizen staan bekend als waardevaste investering. 

Sneakers vallen inmiddels binnen dezelfde categorie. Hoewel deze verzameltrend nog in de kinderschoenen staat, is er inmiddels een levendige handel in sneakers ontstaan. Ook hier geldt, des te zeldzamer de sneaker, des te kostbaarder. 

Virtuele kunst

Natuurlijk mag kunst ook niet ontbreken in dit overzicht. Hoewel traditionele kunst en historische kunst al eeuwenlang deel uitmaken van kostbare collecties, zien we nu vooral een opkomst van moderne en zelfs virtuele kunst. 

Eind vorig jaar werd door veilinghuis Sotheby’s de eerste NFT (Non-Fungible-Token) geveild. Dit is een aankoopbewijs voor een virtueel kunstwerk. De verwachting is dat dergelijke veilingen in de toekomst vaker zullen plaatsvinden. 

Oldtimers en exclusieve sportwagens

Wie niet alleen voldoende financiële middelen maar ook de ruimte heeft, kan ook zeldzame oldtimers en exclusieve sportwagens verzamelen. Ook deze collecties kunnen zich bewijzen als een lucratieve investering, echter moet u dan wel rekening houden met de onderhoudsgevoelige aard van klassieke auto’s en bijkomende oldtimerverzekering of sportwagenverzekering

 

Uw kostbare verzameling verzekeren

Wie denkt dat zijn kostbare verzameling voldoende gedekt is via de inboedelverzekering, kan bedrogen uitkomen. De meeste woonverzekeraars verzekeren kunst- of verzamel objecten tot een waarde van €15.000,-.

Voor kostbaarheden en collecties met een waarde boven de €15.000,- is het aan te raden om een aparte verzamelingsverzekering af te sluiten. Uiteraard helpen de specialisten van Kunst-verzekering u hier graag mee. 

Uw verzameling wordt dan eerst getaxeerd, waarna er een passende verzekeringsoplossing wordt samengesteld. Omdat elke verzameling uniek is, leveren wij uitsluitend maatwerk. U profiteert dan van een uitstekende dekking bij schade of diefstal van uw kostbaarheden, zonder strenge en complexe beveiligingsmensen.