De duurste en opmerkelijkste kunstroven ooit

De duurste en opmerkelijkste kunstroven ooit

Opvallende kunstdiefstal

De duurste en opmerkelijkste kunstroven ooit

Zolang als er kunst bestaat, zijn er kunstrovers die de stukken voor veel geld in het buitenland doorverkopen. Er zijn tal van films en documentaires gemaakt over kunstroven, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Voor de dieven loopt het meestal slecht af, maar dat geldt helaas ook voor veel kunstwerken die nooit meer zijn teruggevonden. Dit zijn (momenteel) de duurste en meest opvallende kunstdiefstallen ooit. 

Ondanks alle moderne beveiligingstechnieken vinden er ook vandaag de dag nog steeds grote kunstroven plaats. Zo was er in augustus 2021 een mislukte kunstroof in het Zaans Museum. Op klaarlichte dag probeerde een kunstrover er met het schilderij “De Voorzaan en de Westerhem” geschilderd door Claude Monet vandoor te gaan. Het werk uit 1871 zou naar verluid 1,5 miljoen euro waard zijn. Dankzij ingrijpen van omstanders en medewerkers mislukte de poging. Begin dit jaar kregen de kunstrovers vier jaar cel opgelegd door de rechtbank. 

Nog recenter is de overval op kunstbeurs TEFAF 2022 in Maastricht. Vier mannen hadden het voorzien op de diamanten sierradencollectie die daar tentoon werden gesteld. 

In andere gevallen hadden criminelen meer succes. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de duurste en opmerkelijkste kunstroven uit de geschiedenis. 

De Mona Lisa door Leonardo Da Vinci – Kunstroof Louvre in 1913

De Mona Lisa is wellicht het meest bekende kunstwerk ter wereld en van onschatbare waarde. Toch wist iemand ermee aan de haal te gaan. 

In 1913 liep de Italiaan Vincenzo Peruggia midden op de dag met het kunstwerk onder zijn jas het Louvre uit. Het feit dat deze kunstroof zo kinderlijk eenvoudig plaatsvond, kwam doordat de bewakers een rookpauze hadden. Het museum werd hierdoor in grote verlegenheid gebracht en heel Frankrijk was in rep en roer. Uiteindelijk werd het schilderij na twee jaar weer teruggevonden en is de bewaking flink opgeschroefd.

Concert van Vermeer, Zeezicht van Rembrandt, Chez Tortoni van Manet en Christus in de storm van Galilea – Kunstroof Isabella Stewart Gardner Museum (Boston) 1990 

De grootste en meest kostbare kunstroof ooit vond plaats in het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. Twee nog altijd onbekende mannen stalen in totaal 13 kunstwerken uit het museum, waaronder de werken Concert van Vermeer, Zeezicht van Rembrandt, Chez Tortoni van Manet en Christus in de storm van Galilea. Destijds betrof de waarde van alle werken bij elkaar maar liefst 450 miljoen euro, maar vandaag de dag zou deze waarde zijn verdubbeld naar 1 miljard euro. 

Dit is niet alleen de grootste en duurste kunstroof ooit, maar ook de meest spraakmakende. Ondanks de miljoenen euro’s aan beloningen en inspanningen van de FBI en vooraanstaande detectives is van zowel de daders als kunstwerken nooit enig spoor gevonden. 

Klaprozen door Vincent van Gogh – Twee maal gestolen in 1978 en 2010

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de privé kunstcollectie van het echtpaar Khalil in hun villa in Cairo opengesteld voor publiek. De indrukwekkende kunstcollectie met een geschatte waarde van 1 miljard euro bestaat uit meer dan 300 schilderijen, sieraden en beeldhouwwerk. Binnen deze collectie bevond zich ook het zeer kostbare schilderij Klaprozen door Vincent van Gogh, dat niet één maar zelfs twee keer is gestolen uit dezelfde villa. 

Het schilderij met een waarde van ongeveer 55 miljoen euro, werd voor het eerst in 1978 gestolen maar al snel weer teruggevonden in Koeweit. In 2010 werd het schilderij opnieuw gestolen en is sindsdien nooit meer teruggevonden. De geruchten gaan dat het schilderij dat in 1978 na de eerste diefstal werd teruggevonden, een replica zou zijn. Dit gerucht is echter nooit bevestigd. 

Vrouw met een waaier door Amedeo Modigliani, Herdersspel door Henri Matisse en Druif met erwten door Pablo Picasso – Kunstroof Parijs 2010

In 2010 wist een man in te breken in het Museum voor de moderne kunst in Parijs. De kunstrover wist vijf schilderijen buit te maken, met een totale waarde van 100 miljoen euro. Onder meer de Vrouw met een waaier door Amedeo Modigliani werd ontvreemd.

Van de gestolen meesterwerken ontbreekt nog altijd ieder spoor, evenals van de dader. Achteraf bleek dat de dief zijn werk in alle rust kon uitvoeren wegens een defect aan het beveiligingssysteem van het museum. 

Uw eigen kunstcollectie goed verzekerd bij diefstal


Ondanks optimale beveiliging valt diefstal van uw kostbare kunstwerken helaas nooit volledig uit te sluiten. Dankzij onze uitgebreide kunstverzekering kunt u in ieder geval de financiële schade beperken. Onze experts denken uiteraard graag met u mee over dit onderwerp.