Het kopen van kunst is een bijzonder en vooral leuk proces, waarbij zowel emoties als praktische overwegingen een belangrijke rol spelen. Tegelijkertijd kan het kopen van kunst soms ook overweldigend zijn en vormt de angst voor een miskoop voor veel liefhebbers een drempel. Met deze aankooptips helpen wij u graag deze drempels te verlagen, zodat u onbezorgd kunt genieten van uw nieuwste kunstaankoop.
Ongeacht of uw reis binnen de kunstwereld nog maar net is begonnen of dat u al een doorgewinterde kunstverzamelaar bent, de zoektocht naar en de aankoop van kunst is elke keer een nieuw avontuur.
Deze ontdekkingstocht wilt u natuurlijk niet in een teleurstelling wilt laten eindigen. Met onze tips gaat u goed voorbereid van start en bent u zich bedacht van alle valkuilen die u mogelijk kunt tegenkomen tijdens het kopen van kunst.
1. Laat uw eigen emoties spreken
Hoewel onze tips praktisch van aard zijn, is kunst vooral gestoeld op emotie. Laat u in uw keuze daarom niet leiden door wat anderen vinden. Het gaat er vooral om dat een kunstwerk bij uzelf iets losmaakt en u hier niet na een korte periode alweer op raakt uitgekeken.
Soms laat men zich teveel meeslepen in de populariteit van de kunstenaar, maar dit hoeft niet altijd te betekenen dat u daarom diens werk in uw eigen huis wilt hebben. Kortstondige rages kunnen bovendien snel in waarde stijgen, maar ook net zo snel in waarde dalen.
2. Uitzoeken waar u kunst kunt kopen
Met name voor nieuwkomers binnen de kunstwereld is het soms moeilijk te bepalen waar u moet beginnen in uw zoektocht naar kunst. Gelukkig zijn er ongekend veel galeries, kunsthandels, exposities, beurzen, musea en veilingen waar u kunstwerken kunt kopen. Via de bekende zoekmachines vindt u eenvoudig spraakmakende kunstevenementen en galeries bij u in de buurt.
Heeft u een voorkeur voor bepaalde kunststromingen, zoals modern, abstracte kunst of Haagse School? Dan kunt u uw zoektocht beperken tot musea die zich op deze stijl richten. Laat u zich verder vooral niet ontmoedigen door de exclusieve uitstraling van sommige kunsttentoonstellingen. Kunst is namelijk voor iedereen toegankelijk.
3. Deze praktische zaken wilt u weten voordat u een kunstwerk koopt
Wanneer uw oog is gevallen op een specifiek kunstwerk, is het belangrijk dat u volledige zekerheid heeft over wat u koopt. Naast het emotionele aspect zijn er namelijk ook een aantal praktische zaken waar u goed op moet letten om een miskoop te voorkomen, zelfs wanneer u zaken doet met gerenommeerde partijen en kunsthandelaren. Loop daarom de volgende vragen na:
Dankzij een echtheidscertificaat weet u zeker dat het werk authentiek en op legitieme wijze verkregen is.
Beschadigingen of andere gebreken moeten door de aanbieder zijn vermeld.
Als het gaat om onder andere fotokunst, litho’s of sculpturen kunnen er meerdere exemplaren van zijn gemaakt.
Dit is natuurlijk belangrijk voor zowel de echtheid als waarde van het kunstwerk.
4. Prijs en budget kunstwerk
De prijs van een kunstwerk hangt van meerdere factoren af. Verkoopt een kunstenaar zijn of haar werk via een galerie, dan ontvangt de galerie een percentage van de opbrengst. Soms kan het dus lonen om een kunstwerk rechtstreeks van de artiest te kopen.
Zijn er afwijkende zaken aan het kunstwerk, voel u dan niet bezwaard om over de prijs te praten.
Uiteraard bepaalt u volledig zelf uw budget voor de aanschaf van een kunstwerk. Bent u verliefd geworden op een kunstwerk dat buiten uw budget valt? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van de Kunstkoopregeling van het Mondriaan Fonds. Hiermee kunt u een kunstwerk op afbetaling kopen.
5. Vergeet niet om uw kunstwerk of beginnende verzameling te verzekeren
In geval van schade of diefstal, zijn de meeste inboedelverzekeringen niet toereikend. Bijzondere objecten vragen daarom om een maatwerk verzekeringsoplossing. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden!